riaa pladespiller forstaerker banner medlyd

RIAA pick-up forstærker til ethvert behov

Derfor skal alle pickupper bruge en RIAA

Når man producerer en LP plade ændre man lydbalancen ved, at dæmpe for det laveste lydområde og øge det højeste lydområde. Dette gøres dels for at spare plads i vinylen, da de laveste frekvenser har de største udsving og derfor fylder mest, samtidig bliver pladen også nemmere for pickuppen at aflæse. Man øger det højeste frekvensområde for at undertrykke støj i det område hvor vores øre er mere følsomt for støj. Når denne for-toning af lyden er lavet, skal den i re-produktionsfasen, ved afspilning, korrigeres tilbage, og det er det, der er opgaven for en RIAA. Der har igennem tiden været forskellige for-toninger som eksemplevis DECCA og Columbia, i dag er det dog RIAA (Recording Industry Association of America) der er standarden.

det betyder riaa eq medlyd

Pick-up signalet skal bruge en ekstra forstærker

Lydniveauet fra en pick-up er forskellig fra model og type, men lydniveauet er generelt meget lavere fra pick-upper end fra andre enheder, som eksempelvis en CD afspiller eller streamingenhed. De pick-upper med det svageste signal er af MC (Moving Coil) typen, hvor eksempelvis en Rega ANIA Pro MC pick-up har en udgangsspænding på 350μV (0.00035V). Pick-upper af MM (Moving Magnet) typen har en højere udgangsspænding, eksempelvis en Rega Elys2 MM med 7mV (0.007V), det er en faktor 20 gange så kraftigt, men en CD afspiller er typisk omkring 2V. Der kræves derfor en speciel forstærker til pick-upper uanset type. Hvis du ønsker at prøve forskellige pick-upper, eller har en MM men måske vil opgraderer på et senere tidspunkt kan du vælge en model der har begge muligheder.

Du kan se vores udvalg af MM og MC pick-upper her

Pick-uppen skal yde sit bedste

Hvis du kigger på specifikationer på forskellige pick-upper, er der udtryk som indgangs impedans og Kapacitans. Det er tekniske betegnelser for under hvilke arbejdsforhold pick-uppen yder sit bedste. Det er derfor naturligvis vigtigt at RIAA for-forstærkeren giver dig mulighed for at vælge den rette indstilling til den pick-up du har valgt.