rega tonearme banner

Tonearme i verdensklasse fra Rega

Siden Rega producerede deres første tonearm (RB-300) tilbage i 1983 har RB serien (Rega Britan) sat standarden for tonearms design. Der er forskellige skoler indenfor tonearmsdesign. Rega er et teknisk drevet ingeniørfirma hvis tilgang baserer sig på et åbent sind med en grundig analyse af, hvad der er opgaven for en tonearm og derfra udvikle den bedst mulige løsning.

En tonearms opgave er, at holde pickuppen i et fast greb under aflæsning af rilleudsvingne i vinylpladen. Det kræver maksimal stivhed i armrøret og minimale tolerancer i lejerne. Amrøret fra Rega er støbt i ét stykke aluminium, og er konisk både indvendigt og udvendigt. Lejerne er selekteret til de forskellige arme og alle Rega arme har markedsledende små lejetolerancer. Det indvendige tonearmskabel er nøje udvalgt for minimal friktion og de korrekte elektriske egenskaber. Med en Rega tonearm giver du din pickup det bedste udgangspunkt for optimale arbejdsbetingelser der bringer maksimal information op fra rillen.

Det engelske Hi-Fi magasin Hi-Fi News har skrevet historien om Rega RB tonearmen, læs den her (10mb PDF)

Hvorfor er det så vigtigt at der ikke er lejeslør i en tonearm ?

Rega er berømt for sit tonearmsdesign. Et unikt kendetegn ved dette design er opnåelsen af en næsten friktionsfri bevægelse i vandret og lodret plan, uden noget målbart slør i lejesamlingerne, i virkelighedens verden en eller to mikrometer (1μm = 10−6 meter). Så hvorfor har Rega brugt over tredive år og investeret så meget i tonearmsdesign, hvor fjernelse af endda mikrone bevægelse er blevet forfulgt?

vinylrille microskop rega medlydHvis vi ser på en stereo-vinyl-LP under et elektronmikroskop, vil vi se mikroskopiske forhøjninger og fordybninger. Det er disse udsving som diamanten på pick-uppen skal sporer. Længden på et udsving afhænger af dens frekvens. Højden er dens amplitude.

Mod midten af en LP er et 10Khz signal bare 26μm langt, og hvis det et meget stille signal, kan det være mindre end 10μm højt. Hvis din tonearm har 10μm slør i lejesamlingerne (og ofte har meget dyre tonearme meget mere slør), vil det være vanskeligt at læse udsvingene. Det vil betyde at musikalsk vibration vil gå tabt i armbevægelse i stedet for at blive overført som bevægelse til pickuppen og musikalsk information til din forstærker.

Det er umuligt at kvantificere den musikalske forvrængning eller tab af målt information nøjagtigt. Dette skyldes den tilfældige karakter af bevægelsesbølgen og leje bevægelse. Det er dog let at se, at nøjagtig måling eller sporing af et 10μm udsving ikke er mulig, hvis diamanten kan bevæge sig tilfældigt i det samme område, som den prøver at måle.

Opgave: Mod midten af rilleområdet på en LP.
Ved en diameter på 0,15 m er rillehastigheden: 0,15 x π x 0,55 omdrejninger/sek = 0,26m/sek (lineær hastighed).

Bølgelængde = hastighed for bølge/frekvens
Én omdrejning 0,26/10kHz = 0,000026m = 26μm

Den beregnede 10kHz signalbølgelængde er 26μm.
Derfor er et enkelt 'udsving' halvdelen af dette.10 khz tone tegning vinyl rega medlyd