Tonearme i verdensklasse fra Rega

Siden Rega producerede deres første tonearm (RB-300) tilbage i 1983, har RB serien (Rega Britan) sat standarden for tonearms design.

Der er flere forskellige skoler indenfor tonearmsdesign, hos Rega går man til en opgave med er et åbent sind baseret på en grundig analyse af, hvad der er opgaven for en tonearm. Med afsæt i denne analyse udvikler Rega en løsning, som det teknisk drevet ingeniørfirma Rega er, og producerer det bedst mulige produkt, in-house hos Rega i England.

Hvad skal en tonearm ?

En tonearms opgave er, at holde pickuppen i et fast præcist greb, så den får optimale betingelser for aflæsning (måling) af rilleudsvingne i vinylpladen. Dette faste greb kræver maksimal stivhed i armrøret, så det ikke flekser, og minimale tolerancer i lejerne, så pickuppen kan aflæse de mindste udsving i rillen.

Rega´s armrør

Amrøret fra Rega er støbt i ét stykke aluminium (RB220, RB330, RB880, RB3000, RB-Titanium), og er konisk både indvendigt og udvendigt. Lejerne er selekteret til de forskellige arme, og alle Rega arme har markedsledende små lejetolerancer.

Tonearmskablet - det indvendige

Det indvendige tonearmskabel er nøje udvalgt for minimal friktion og de korrekte elektriske egenskaber.

Med en Rega tonearm giver du din pickup det bedste udgangspunkt for optimale arbejdsbetingelser, der bringer maksimal information op fra rillen.

Det engelske Hi-Fi magasin Hi-Fi News har skrevet historien om Rega RB tonearmen, læs den her (10mb PDF)

Hvorfor er det så vigtigt at der ikke er lejeslør i en tonearm ?

Rega er berømt for sit tonearmsdesign. Et unikt kendetegn ved dette design er opnåelsen af en næsten friktionsfri bevægelse i vandret og lodret plan, uden noget målbart slør i lejesamlingerne. I virkelighedens verden en eller to mikrometer (1μm = 10−6 meter). Så hvorfor har Rega brugt over fyrre år og investeret så meget i tonearmsdesign, hvor fjernelse af endda mikrone bevægelse er blevet forfulgt?

Hvis vi ser på en stereo-vinyl-LP under et elektronmikroskop, vil vi se mikroskopiske forhøjninger og fordybninger.

Det er disse udsving som diamanten på pick-uppen skal følge eller sporer. Længden på et udsving afhænger af dens frekvens. Højden er dens amplitude.

Hvor store er rilleudsving på en LP ?

Mod midten af en LP er et 10Khz signal bare 26μm (0,000026 m) langt, og hvis det et meget stille signal, kan det være mindre end 10μm højt.

Hvis din tonearm har 10μm slør i lejesamlingerne (og ofte har meget dyre tonearme meget mere slør), vil det være vanskeligt at læse udsvingene. Det vil betyde at musikalsk vibration vil gå tabt i armbevægelse i stedet for at blive overført som bevægelse til pickuppen og musikalsk information til din forstærker.

Det er umuligt at kvantificere den musikalske forvrængning eller tab af målt information nøjagtigt. Dette skyldes den tilfældige karakter af bevægelsesbølge og leje bevægelse. Det er dog let at se, at nøjagtig måling eller sporing af et 10μm udsving ikke er mulig, hvis diamanten kan bevæge sig tilfældigt i det samme område, som den prøver at måle.

Hvad er så tonearmens opgave ?

Mod midten af rilleområdet på en LP.
Ved en diameter på 0,15 m er rillehastigheden: 0,15 x π x 0,55 omdrejninger/sek = 0,26m/sek (lineær hastighed).

Bølgelængde = hastighed for bølge/frekvens
Én omdrejning 0,26/10kHz = 0,000026m = 26μm

Den beregnede 10kHz signalbølgelængde er 26μm.
Derfor er et enkelt 'udsving' halvdelen af dette, nemlig 13μm.

Så dette er det maksimale slør der må være i en tonearm

På baggrund at dette, må en tonearm ikke have mere end 13μm bevægelse (slør) i lejerne for at kunde spore dette, og det forudsætter så også at resten af armkonstruktionen er stiv nok til at holde pickuppen fast og at armen i øvrigt kan bevæge sig frit. Tolerancerne i Rega tonearme er væsentlig lavere end dette, uanset pris.

tonearme-og-pickup-sporing

Generel data for Rega tonearme

Effektiv længde: 236,53 mm
Overhæng: 14,53 mm
Offsetvinkel: 21,56 grader
Monteringsafstand: 222 mm (Målt fra tallerkens centrum til armhuls centrum)

*Alle Rega arme deler den samme geometri, da rørdimensionerne altid har været de samme.